Agenda-item


Seminar Faciliteren van docenten(teams) bij blended learning

20-09-2017


Hoe faciliteer je docenten(teams) bij blended learning? Doe je dat top-down of juist bottom-up? Hoe pakken onderwijsinstellingen dit aan en wat zijn hun lessons learned? In dit seminar op 20 september, georganiseerd door de SIG Blended learning, krijg je antwoorden op deze vragen. Dit seminar is een herhaling van het seminar van 18 mei.

Tijd: 09:30-12:30 uur
Locatie: SURF, Utrecht
Kosten: Geen

Wegens grote belangstelling herhaald

Vanwege de grote belangstelling voor dit seminar op 18 mei, organiseren we dit seminar nogmaals. Tijdens dit seminar staat het faciliteren van docenten(teams) bij blended learning centraal, belicht vanuit het ondersteuners-  en vanuit het docentenperspectief. Voor ieder wat wils dus!

Programma

09:15 uur Inloop en koffie
09:30 uur Welkom
09:30 - 10:15 uur

Welkom & presentatie onderzoek stimuleren en faciliteren online en blended onderwijs
Kris Stabel van onderzoeksbureau RISBO (EUR) neemt ons mee in het onderzoek wat RISBO in opdracht van SURF heeft uitgevoerd. Dit vergelijkende onderzoek richt zich op de wijze van stimuleren en faciliteren van online en blended learning in het hoger onderwijs. In deze presentatie geeft het RISBO een overview van de aanpakken van twee hogescholen en twee universiteiten.

10:25 - 11.10 uur Sessieronde 1. Je hebt keuze uit:
1. 

Workshop: Blended coach - sterkste schakel bij invoering blended leren
Aan het begin van schooljaar 2016-2017 heeft het Deltion College vanuit haar programmalijn leren met ICT Blended Coaches aangesteld. Deze leraren begeleiden teams bij de onderwijsontwikkeling en inspireren hen met mogelijkheden van blended leren. De Blended coach is voor de teams de procesbegeleider in het verblenden van onderwijs en helpt hen de juiste stappen te zetten in dit proces van onderwijsvernieuwing.

Tijdens deze workshop laat JaapJan Vroom van het Deltion College je kennismaken met het hoe en waarom van deze Blended coaches en krijg je zicht op het trainingsprogramma (beschikbaar gesteld als open leermateriaal). Je bespreekt met elkaar de volgende stelling: "Deze vorm van werken met blended coaches is geschikt om teams te professionaliseren in het vorm geven van onderwijsinnovatie".

Doelgroep: ondersteuners van blended learning

2. 

Workshop: 10 tips voor succesvolle implementatie van blended learning
Steeds meer hogescholen en universiteiten kiezen voor een modern LMS (Learning Management System). Een LMS maakt het mogelijk om bestaande onderwijsvormen te faciliteren en nieuwe onderwijsvormen te creëren, denk aan Blended Learning. De keuze voor een nieuw LMS is een eerste stap. Maar hoe zorg je ervoor dat het gekozen LMS ook succesvol wordt geïmplementeerd binnen je instituut?

In deze workshop laat Fleur Deenen zien hoe Fontys Hogeschool ICT deze uitdaging is aangegaan en krijg je 10 tips voor een succesvolle LMS implementatie. Enkele best practices passeren de revue en er is ruimte voor kennisuitwisseling.

Doelgroep: ondersteuners van blended learning en docenten

3.

Presentatie: Blended learning bij de Universiteit Leiden
Sonja Wagenaar presenteert de manier waarop drie opleidingen bij de Universiteit Leiden met blended learning aan de slag zijn gegaan. Iedere opleiding heeft dat op zijn eigen manier gedaan met gebruik van verschillende strategieën. Zij hebben dat wat gebruikt wordt in de blends in een model met vier onderwijskundige thema's gecategoriseerd. In deze presentatie deelt Sonja de lessons learned.

Doelgroep: ondersteuners van blended learning

4. 

Workshop: Ontwerp je eigen blend! Let op: deze workshop duurt 2 rondes
In deze workshop ga je aan de slag met het blended maken van je eigen onderwijs. Onder begeleiding van Bianca van der Aalst van de TU Eindhoven en Nils Siemens van de Hogeschool van Amsterdam doorloop je een aantal stappen om zo tot een blended ontwerp te komen. Je leert het (her)ontwerpen van je onderwijs op een gestructureerde manier aan te pakken en gaat naar huis met een concreet plan voor je eigen blended onderwijs.

Doelgroep: docenten

Let op: deze workshop duurt 2 rondes!
11:20 - 12:05 uur Sessieronde 2
12:10 - 12:30 uur Plenaire afsluiting

 

Voor wie?

Het seminar is bedoeld voor docenten die blended onderwijs willen leren ontwerpen en ondersteuners die docenten(teams) willen faciliteren bij het inzetten van blended learning.

Meer informatie

Voor meer informatie kun je contact opnemen met Anne Venema van de Haagse Hogeschool via a.venema@hhs.nl

Inschrijven en annuleren

Lees of je kunt deelnemen aan deze bijeenkomst. Aanmelden is niet vrijblijvend; lees de annuleringsvoorwaarden van SURFacademy-bijeenkomsten.REACTIES


Geen reacties gevonden.

PLAATS REACTIE