Agenda-item


Bijeenkomst Open leermaterialen in vakcommunity's

21-09-2017


Hoe initieer je het delen, hergebruiken en/of ontwikkelen van open leermaterialen binnen je vakcommunity? Hoe kan je het delen van leermaterialen inzetten om je community een impuls te geven? Je komt het te weten op de bijeenkomst Open leermaterialen in vakcommunity's op 21 september.

Tijd: 10:00-14:30 uur
Locatie: SURF, Utrecht
Kosten: Geen

Ervaringen van vakcommunity's

Tijdens de bijeenkomst Open leermaterialen  in vakcommunity's hoor je ervaringen van instellingsoverstijgende, domeinspecifieke samenwerkingsverbanden (vakcommunity's) uit het hoger onderwijs die open leermateriaal gebruiken, uitwisselen of maken. Open leermaterialen zijn gratis leermaterialen die vrij beschikbaar zijn voor (her)gebruik. Het kopiëren, bewerken en verspreiden van het materiaal is onder voorwaarden toegestaan door het gebruik van een open licentie (zoals Creative Commons). Tijdens de presentatie gaan de ervaringsdeskundigen in op hoe zij hun community hebben opgezet én hoe ze hem actief willen gaan houden!

In gesprek met elkaar en met experts

Naast de praktijkvoorbeelden gaan we uitgebreid met elkaar en de experts in gesprek in rondetafelgesprekken. Neem collega’s uit je vakcommunity mee en werk samen aan de doelen van de community rond het delen, hergebruiken en ontwikkelen van leermaterialen. Met behulp van een planmaker instrument werken wij gezamenlijk aan een plan van aanpak voor je eigen community en kan je tijdens de bijeenkomst, aan de hand van de praktijkvoorbeelden en rondetafelgesprekken aan de slag met je eigen casus en zelf stappen zetten in het delen van open leermaterialen met je eigen community.

Voor wie?

De bijeenkomst is interessant voor onderwijsontwikkelaars en ondersteuners die leermaterialen willen delen, hergebruiken en/of ontwikkelen binnen samenwerkingsverbanden. Ook als er nog geen vakcommunity is in jouw vakgebied, maar je wilt je wel gaan verdiepen in open leermaterialen, dan ben je van harte welkom. Verder is de bijeenkomst interessant voor docenten en projectleiders.

We nodigen je uit om samen met collega's uit je vakcommunity te komen, zodat je op de bijeenkomst samen kunt werken aan de doelen van de community rond het delen, hergebruiken en ontwikkelen van leermaterialen.

Programma

10.00 uur

Welkom & uitleg werkwijze van de dag 

10.10 uur

Praktijkvoorbeelden vakcommunity's:

  1. Boegbeeldproject OER: HBO verpleegkundige (Fontys)
  2. Boegbeeldproject OER: Open UP Math (TU/Delft)
10.50 uur

Korte pauze - richting de ronde tafel sessie

11.05 uur

1e ronde tafel sessie:

Wat komt erbij kijken om te kunnen starten met delen van leermaterialen binnen je vakcommunity? Ga in gesprek aan de hand van je eigen casus om de eerste contouren van een plan van aanpak te kunnen schetsen.

11.35 uur

Korte plenaire terugkoppeling en conclusies publicaties  Good practices open leermateriaal binnen vakcommunity's (pdf) en 

informatie stimuleringsregeling open en online onderwijs

12.10 uur

Praktijkvoorbeelden vakcommunity's

  1. AnatomyTOOL, Paul Gobée (LUMC)
  2. Open online Bètadictatiek, Theo van den Bogaart (Hogeschool Utrecht)
12.50 uur Korte pauze en lunch pakken - richting de ronde tafel sessie
13.10 uur

2e ronde tafel sessie:

Scherp je plan van aanpak aan! Wat valt op kijkend naar alle praktijkvoorbeelden? Welke aandachtspunten gelden voor je eigen context? Hoe kan je je idee omzetten naar de praktijk?

13.40 uur

Plenaire terugkoppeling

Hoe staat iedereen erin? Wat is de essentie voor ieders eigen community? Wat is je belangrijkste inzicht? Terugkoppeling via geeltjes?

  Informatie stimuleringsregeling 'Delen van open leermaterialen', onderdeel van de regeling open en online onderwijs.
14.30 uur Afronding


REACTIES


Geen reacties gevonden.

PLAATS REACTIE