Artikel

Laatst bewerkt door Hester Jelgerhuis op 28-07-2015 14:29

Landelijk programma Open Education Week 2014

trendrapport open education 2014

Op maandagochtend 10 maart verschijnt het Trendrapport Open Education 2014, met artikelen en korte intermezzo’s van Nederlandse experts op het gebied van open education. Het trendrapport is een initiatief van SURF en de special interest group Open Education.

 

Ministerie van OCW, SURF, VSNU en Vereniging Hogescholen

11 maart: Symposium Open en Online Education

SURF, het ministerie van OCW, de VSNU en de Vereniging Hogescholen organiseren het symposium Open en Online Education voor bestuurders en managers in het hoger onderwijs. Met onder meer aandacht voor:

 • Keynote Erik Duval
 • Praktijkvoorbeelden van open en online education;
 • Een paneldiscussie met bestuurders over de impact van open en online onderwijs op het campusonderwijs;
 • Aanbieding van het nieuwe Trendrapport Open Education 2014;

Kijk voor het volledige programma op: http://www.surf.nl/agenda/2014/03/symposium-open-en-online-education/index.html


Technische Universiteit DELFT

12 maart: Lunch Launch: Delft Extension School

Recent heeft de TU Delft een innovatieprogramma rondom Open & Online Education bekendgemaakt. De komende twee jaar wordt dit programma verder vormgegeven, met als doel de Delft Extension School te realiseren (persbericht: http://www.tudelft.nl/nl/actueel/laatste-nieuws/artikel/detail/tu-delft-start-extension-school-voor-wereldwijd-online-onderwijs-2/). Op 12 maart 2014 zal Prof. dr. ir. Rob Fastenau, de nieuwe e-Dean van de Delft Extension School, de activiteiten van de Delft Extension School en de mogelijkheden van wereldwijd online onderwijs voor TU Delft verder toelichten.

 • 12:30 - 14:00 uur, Hive, TU Delft Library
 • Waar? TU Delft Library, Prometheusplein 1, 2628 ZC, Delft: http://www.tudelft.nl/gebouw21 
 • Wie? De bijeenkomst is in eerste instantie gericht op docenten en medewerkers van de TU Delft, maar belangstellenden kunnen zich aanmelden op de website
 • Deelname is gratis

13 maart: MOOC Workshop

In 2013 bood de TU Delft haar eerste MOOCs aan. In 2014 breidt de TU Delft haar MOOC aanbod uit (zie http://www.tudelft.nl/en/study/online-education/massive-open-online-courses-moocs/). Tijdens de Open Education Week deelt Dr. Arno Smets, een van onze eerste DelftX MOOC docenten (MOOC Solar Energy)  zijn ervaringen over wat het betekent om een MOOC te maken. Hij daagt de deelnemers uit na te denken over wat Moocs wel of juist niet voor u als deelnemer kunnen gaan betekenen.

14 maart: edX Hackathon

Geïnspireerd door een edX-ontwikkelaar, studenten en gratis pizza worden studenten en medewerkers van TU Delft uitgedaagd om een concept te ontwikkelen en een prototype te bouwen van een nieuwe of verbeterde functie van het Open Source MOOC platform van edX.

 • Waar? NNB, volgt nog
 • Wie? De bijeenkomst is in eerste instantie gericht op studenten, docenten en medewerkers van de TU Delft, maar belangstellenden kunnen zich aanmelden op de website
 • Deelname is gratis


Open Universiteit

13 maart: Gratis online OpenU-webinar Hordenloop naar open en online onderwijs

Op donderdag 13 maart aanstaande verzorgen Robert Schuwer en Wilfred Rubens van 16-17 uur een online webinar over de ontwikkeling en invoering van open, online onderwijs. Deelname is gratis, inschrijven verplicht.

De Open Universiteit geldt als één van de voorlopers in Nederland op het gebied van 'open education' en open educational resources. Tijdens dit webinar gaan Robert Schuwer en Wilfred Rubens in op de ervaringen van de Open Universiteit met de ontwikkeling en invoering van open, online onderwijs. Aanleiding is het symposium over open en online education, waar zij een presentatie verzorgen. Dit symposium is bedoeld voor bestuurders en managers. Schuwer en Rubens verzorgen op 13 maart 2014 -tijdens de internationale Open Education Week- een vrij toegankelijk webinar, op basis van deze presentatie.

In dit webinar gaan zij in op de vraag wat de aanleiding van de OU was om met open education aan de slag te gaan, en waar de OU tegen aan is gelopen.
De OU beschouwt massive open online courses ook als een vorm van open online onderwijs. Wat zijn de leerervaringen van de OU met de massive open online course over e-learning die de OU in het najaar van 2013 heeft verzorgd?

Na afloop van dit webinar bent u beter in staat om

 • voorstellen op het gebied van open education (inclusief massive open online courses) beter te onderbouwen
 • mogelijkheden op het gebied van open education (inclusief massive open online courses) te benutten, en valkuilen op dit gebied te omzeilen.

Vanaf 11 maart tot en met 15 maart 2014 kunt u ook deelnemen aan een asynchrone online discussie over dit onderwerp.

Meer informatie: http://portal.ou.nl/web/hordenloop-naar-open-en-online-onderwijs
Inschrijven: http://portal.ou.nl/web/hordenloop-naar-open-en-online-onderwijs/inschrijven
U moet geregistreerd zijn in OpenU om u in te kunnen schrijven. Registreren is gratis en kan op https://studienet.ou.nl/portal/geenaccount
 

Universiteit Leiden

Wat kan open education u bieden? MOOCs, videolectures, collecties van weblectures, ze zijn breed beschikbaar en vanuit de universiteit publiceren we zelf ook steeds meer open leermateriaal. Wat kan er? Wat kunt ú er mee? Om meer inzicht te geven in het fenomeen organiseert de universiteit bijeenkomsten voor docenten en studenten tijdens de Global Open Education Week. Kom langs bij een van de workshops of bekijk de verhalen van MOOC deelnemers.

10 maart 2014: Lancering website LeidenMOOCs: What do MOOCs mean in your life?

In deze online gallery staan de korte maar krachtige citaten van studenten over de hele wereld die aan de MOOCs van Universiteit Leiden, via Coursera.org,  hebben deelgenomen. Wat hebben Leidse MOOCs voor hen betekent? http://leidenmoocs.weebly.com/

10 maart 2014: Workshop UB: MOOCs & Copyright

In deze interactieve praktische sessie gaan de specialisten van het Auteursrechten Informatiepunt van de Universiteitsbibliotheek Leiden in op veel voorkomende vragen rond auteursrecht bij de productie van MOOCS en andere vormen van open digitaal leermateriaal. Bij deze hands-on sessie krijgt u een voorproefje van welk bronmateriaal u niet, wel, of alleen onder bepaalde omstandigheden mag gebruiken, en waar u op kan letten bij het zoeken van geschikt bronmateriaal. Vragen na afloop zijn welkom.

 • 13.00 - 14.00 uur
 • Locatie: verzamelen bij de ingang van de UB. Grotiuszaal

11 maart 2014: Studium Generale: Bloedig Toneel

Oorlogsherinneringen in de Gouden Eeuw. Prof dr. Judith Pollman.

 • 20.15 - 21.30 uur
 • Locatie: Zaal 011, Lipsiusgebouw, Cleveringaplaats 1
 • Aanmelden niet nodig

Vind meer open weblectures van Studium Generale hier: http://www.voorzieningen.leidenuniv.nl/studium-generale/boeken/video/

12 maart 2014: MOOCs en Onderzoek: 2 presentaties

Universiteit Leiden werkt aan een MOOC onderzoeksprogramma. In dat kader presenteren we u twee onderwerpen die voor een brede doelgroep interessant zijn.
Tanja de Bie over Community Management. Tanja is coördinator Community management voor het Leidse MOOC programma. Via Community management beogen we het leren in MOOCs te stimuleren. De Leidse aanpak werd in korte tijd populair en inspireert MOOC-teams aan universiteiten als Stanford en Copenhagen. In haar presentatie gaat Tanja in op de praktijk, en op wat de eerste evaluaties zeggen over de mogelijke effecten. Tot slot schets zij de uiteenlopende vragen die het managen van deze online communities oproept, met betrekking tot leren, diversiteit en culturele verschillen, en waarvoor we graag in contact komen met geïnteresseerde onderzoekers.
Jesse Bruins over ‘MOOC as a book’. Jesse heeft het eerste Leidse onderzoek naar MOOCs gedaan. Hij deed onderzoek tijdens de pilot ‘MOOC as a book’, een honours class aan de Campus Den Haag waar studenten een MOOC van Vanderbilt University gebruikten in plaats van een boek. Tijdens deze presentatie kijkt u over de schouders van studenten mee om een eerste inzicht te krijgen wat studenten vinden van het leren uit een MOOC en hoe zij omgaan met de online studiematerialen.

12 maart 2014: Open Education Resources: Wat betekent het voor de Leidse gebruiker?

MOOCs, Weblectures, Wisebites. Het community managementteam onderzoekt wat u al weet van Open Education Resources en of het iets voor u kan betekenen.

 • 11.00 - 13.00 uur
 • Locatie: FSW, Hal Pieter de la Court gebouw
 • Aanmelden niet nodig

12 maart 2014: MOOC’s en Online leren: heeft het de toekomst?

In het kader van de “Open Education Week” van de Universiteit Leiden verzorgt Gideon Shimshon van het Centre for Innovation van Campus Den Haag een lezing over de toekomst van Open Online Leren. Gideon Shimshon is mede-initiatiefnemer van het MOOC’s programma (Massive Open Online Courses) van de Universiteit Leiden. In deze presentatie zal hij laten zien wat open online leren is, wat de mogelijkheden zijn en hoe het kan worden ingezet in het onderwijs. Bent u ook benieuwd ‘waar het heengaat met het onderwijs’? Dan is deze lezing een aanrader! Alle medewerkers en studenten zijn van harte welkom!

 • 12.30 - 13.30 uur
 • Locatie: LUMC, Geb 1, Collegezaal 5
 • Aanmelden niet nodig

12 maart 2014: Studium Generale: Onder Spanning. Over Nederlanders en elektriciteit in de 20e eeuw

Over psyche en elektriciteit in de 20e eeuw. Prof. dr. Joost Vijzelaar.

 • 15.30 - 17.00 uur
 • Locatie: Museum Boerhaave, Lange St. Agnietenstraat 10
 • Aanmelden niet nodig

Vind meer open weblectures van Studium Generale hier: http://www.voorzieningen.leidenuniv.nl/studium-generale/boeken/video/

12 maart 2014: Studium Generale: Dubbellezing Van Spijkerschrift tot bytes

Variabiliteit in de vorm van het middeleeuwse boek. Dr. Erik Kwakkel
Teksten en Varianten prof. dr. Wim van Anrooij

 • 19.30 - 20.40 uur
 • Locatie: zaal 028, Lipsiusgebouw, Cleveringaplaats 1
 • Aanmelden niet nodig

Vind meer open weblectures van Studium Generale hier: http://www.voorzieningen.leidenuniv.nl/studium-generale/boeken/video/

13 maart 2014: MOOCs in het Voortgezet Onderwijs

Het community management team houdt een voorlichting over de mogelijkheden die MOOCs bieden op de regio bijeenkomst aansluiting VWO-WO.

 • 16.00 - 17.00 uur
 • Locatie: Pieterskerk
 • De bijeenkomst is besloten

13 maart 2014: Studium Generale: Wetenschap van cultuur – van biologie naar regels, normen en instituties

Individuele of culturele cognitie? Prof. dr. Arie Verhagen.

 • 19.30 - 21.00 uur
 • Locatie: zaal 028, Lipsiusgebouw, Cleveringaplaats 1
 • Aanmelden niet nodig

Vind meer open weblectures van Studium Generale hier: http://www.voorzieningen.leidenuniv.nl/studium-generale/boeken/video/


SIG's en subthema's: Open Education,Open Education Week

REACTIES


Geen reacties gevonden.

PLAATS REACTIE