Artikel

Laatst bewerkt door Heino Logtenberg op 14-10-2016 15:14

Het einde van het bezit

Wanneer we de vier speerpunten van Surfnet voor 2017:

• Organiseren van keuzevrijheid
• Toegang tot kennisbronnen en toetsmaterialen
• Inzicht in studievoortgang
• Open en online onderwijs

nu eens op een andere manier tegen het licht houden, hoe zou de uitkomst er dan uitzien?

Wanneer we nu eens helemaal niet aan producten denken, maar alleen nog maar in diensten denken en de rest overlaten aan de marktpartijen?

Wanneer SURFnet daar ook vanuit duurzaamheidsgedachte zich eens sterk voor maakt, zou dat niet heel fijn zijn?

Geen gezoek meer naar een ELO, DLWO, PLE, digitaal toetssysteem, enzovoort. Maar diensten die toetsing leveren, die didactisch materialen leveren, die HRM levert en wel zo dat het optimale diensten zijn met een lange levensduur.

Geen geharrewar meer over welk systeem het moet zijn, maar concentreren op de vraag wat je als dienst geleverd wil hebben..

Zou dat niet mooi zijn? Een heel andere manier van denken, sommige bedrijven zijn er al mee bezig, maar het gaat nog lang niet hard genoeg. Ik schreef hier al eens eerder een stukje over op SURFspace.

Hieronder nog maar eens de verwijzing naar een VPRO Tegenlicht uitzending.  Het einde van bezit[1]

We staan op de grens van een wezenlijke gedragsverandering. Het productiemodel waarin mensen werken om dingen te kunnen kopen loopt op zijn eind. We willen niet bezitten, we willen toegang hebben en gebruiken. Wel de lusten, niet de lasten: 'Don't own, enjoy!' Wat betekent dat voor de manier waarop producten worden gemaakt, hoe wij bouwen, voor innovatie en voor economische groei? Onze smartphone is al na twee jaar niet meer up-to-date. Een printer begeeft het per definitie na 4000 kopieën. Producten worden zo ontworpen dat ze gepland snel verouderen, terwijl het einde van de aanwezige grondstoffen met een razende vaart in zicht komt en onze afvalbergen groeien. Maar stel dat we geen lampen meer kopen maar licht. Dan zal degene die ons het licht verkoopt ervoor zorgen dat de lamp niet een bewust verkorte levensduur heeft maar dat hij langer meegaat. De vraag is hoe we kunnen stoppen met het produceren en kopen van nieuwe spullen die nog nét niet kapot zijn en hoe we onze huidige economie-van-meer transformeren naar een economie-van-beter.

Het is misschien wel een grote revolutie, waar blijven de IT centra, de servicecentra studentenadministratie, de bibliotheken, de ICT&O afdelingen…… Ja, dat is vast te eng maar wen er maar aan, want vroeg of laat gaat het gebeuren. En misschien is dit ook wel een heel goede oplossingsrichting, zeker als wij als consument aangeven wat we willen, toch??

Dus nee Blackboard wij willen geen lege doos met elk jaar dure updates waar wij weer druk mee worden, en nee Surpass/Questionmark/TestVision wij willen geen legen omgeving die soms iets niet kan wat wij willen zonder inhoud en innovatie, nee geen apart video platform en dus nee uitgevers wij willen geen content in een specifieke omgeving, wij willen onderwijs als dienst, ga dus maar snel met elkaar om tafel en daag het onderwijs uit om te vertellen wat ze nu eigenlijk precies willen. Dat zullen ze zeker moeilijk vinden maar uiteindelijk scheelt ook een hoop geklaag, denk ik.... Dus EAS education as a service!

[1] Bron: tegenlicht VPRO 8 november 2015

http://www.npo.nl/vpro-tegenlicht/08-11-2015/VPWON_1232897


REACTIES


Geen reacties gevonden.

PLAATS REACTIE