Artikel

Laatst bewerkt door Heino Logtenberg op 12-11-2017 23:16

Kunstmatige Intelligentie

Natuurlijk gaat het in het onderwijs niet zo snel met die vernieuwingen. Maar wellicht hoeft dat ook helemaal niet. Anderen gaan het voor ons bedenken en inrichten. De Googles, Apples enzovoort. Het onderwijs moet zich terug ontwikkelen, we moeten leren ons "te vermaken", want de robomens doet zijn intrede. Kijk maar eens naar de uitzending van vanavond NPO. Hoe ziet het leven er uit in 2025? 

Volgens mij moet het Hoger Onderwijs er wel wat mee, innovatie pur sang. We hebben geleerd een beetje geduldig te zijn en voeren programma's uit over toetsing en open onderwijs(materialen). Of over opnieuw de nieuwe DL(W)O.

We worden ingehaald door de werkelijkheid, maar dat kan ook door er geen aandacht aan te besteden en het ons "te laten overkomen".
Zou SURF een project AI aan durven??? Dat is wel heel erg innovatief...


REACTIES

 • Afbeelding Paul den Hertog
   
   
   
   
   
  15

  Een "Project AI" is nogal breed gedefinieerd, vergelijkbaar met een "Project Electricity" ;)

  Uit je bericht maak ik op dat je graag met de technologie zou experimenteren. Aan welke toepassing denk je concreet?

  Ikzelf ben van mening dat we niet zozeer met AI aan de slag moeten, maar vooral met de consequenties hiervan. De arbeidsmarkt gaat inderdaad enorm veranderen in de komende jaren. Zeker voor het middelbaar- en hoger beroepsonderwijs heeft dit invloed op de wijze waarop we onze studenten voorbereiden op hun carriere. Het gaat om ethiek, niet om de techniek.

  Ik schreef hierover recentelijk een kort essay. Zie: https://beyondthehype.nl/2017/11/ai-op-de-arbeidsmarkt/

   

 • Afbeelding Heino Logtenberg
   
   
   
   
   
  4255

  Ik ben helemaal niet voor expirimenteren met tools an sich. Ik ben het zeer met je eens dat het beroepsonderwijs moet meedenken met ontwikkelingen in de beroepen. Dat mag wat mij betreft op dit thema actief. Meedenken over slimme toepassingen en verder ontwikkelen voor en met het beroepenveld. Ik denk dat net onderwerp AI meer aandacht behoeft.

PLAATS REACTIE