Artikel

Laatst bewerkt door Hans Bronkhorst op 20-12-2017 19:47

Nieuwe datum Seminar Relatie tussen inhoud en vorm van een onderwijsvideo

Op donderdag 1 februari organiseert de SIG Media & Education in samenwerking met Bas Haring een werkbijeenkomst over de relatie tussen inhoud en vorm van een onderwijsvideo. Deze bijeenkomst zou eerder op 11 december worden gehouden, maar werd vanwege de slechte weersomstandigheden geannuleerd.

Bij het maken van video voor het onderwijs zijn er veel keuzes te maken: zoals kort of lang, animatie of registratie, gescript of naturel, voice-over of gesproken op camera, gedramatiseerd of documentair. Er is behoorlijk veel kennis over de relatie tussen didaktiek en video. Het maakt bijvoorbeeld uit of een video de rol heeft van instructiefilmpje of bedoeld is als manier om mensen geïnteresseerd te krijgen. Er is echter veel minder kennis over de relatie tussen inhoud en de keuze voor de vorm van de video. Bas benaderde onze SIG met de vraag: Het zal toch niet zo zijn dat zowel de evolutietheorie als plaattektoniek – om maar twee willekeurige onderwerpen uit de wetenschap te pakken – op dezelfde manier via video het beste kunnen worden uitgelegd. De relatie tussen de vormkeuzes rondom video en de onderwijs-inhoud behoeft mijns inziens aandacht.’

Goede reden dus om met dit onderwerp aan de slag te gaan. We gaan deze middag een aantal video’s en andere formats bekijken, we onderzoeken of de gekozen vorm optimale meerwaarde levert en we gaan in groepjes op diverse wijzen een boodschap vertalen in beeld, tekst, audio, animatie etc. en hier gezamenlijk op reflecteren.

13.00u                  Opening door Werner Degger 
Introductie Bas Haring die het programma deze middag zal verzorgen

13.10u                  De relatie tussen inhoud en vorm van een onderwijsvideo
14.15u                  Opdracht voor workshop. Er worden twee cases voorgelegd, met de opdracht dit voor studenten te visualiseren. De pro’s en con’s van de verschillende methodes worden beargumenteerd en voorbereid voor  een korte plenaire terugkoppeling.

14.30 – 15.45     Werken aan de opdracht (met pauze)

15.45                     Plenaire presentatie van de gekozen methode (de presentaties worden op video vastgelegd)
16.15                     Wrap up Bas: wat hebben we geleerd deze middag?
16.30                     Afsluiting en borrel

Schrijf je nu in!


SIG's en subthema's: Media & Education

REACTIES

 • Afbeelding Heino Logtenberg
   
   
   
   
   
  4255

  Mooie case https://nl.khanacademy.org/ . In de UK geven ouders hun kinderen via oa dit platform thuis onderwijs ipv ze naar "school" te laten gaan. Combineren met bijlesdocent waar nodig. Onderwerp van de bijeenkomst Brexit your education? The new role for our teacher?? Succes!!

 • Afbeelding Hans Bronkhorst
   
   
   
   
   
  MODERATOR

  De bijeenkomst is vanwege het slechte weer geannuleerd! Er volgt zo snel mogelijk een nieuwe datum.

  • Afbeelding Hans Bronkhorst
    
    
    
    
    
   MODERATOR

   Inmiddels is de nieuwe datum bekend, donderdag 1 februari!

   Ben je verhinderd, laat dit dan SURF weten (zie de mail die je hierover gekregen hebt), zodat anderen zich alsnog kunnen opgeven. Voor dit onderwerp bleek veel interesse te zijn.

PLAATS REACTIE