Artikel

Laatst bewerkt door Hester Jelgerhuis op 05-03-2012 10:38

Preview programma Open Education Week 2012

Van 5 tot 10 maart 2012 wordt voor het eerst de wereldwijde Open Education Week georganiseerd: het ‘broertje van’ de internationale Open Access Week. Tijdens deze week besteedt het hoger onderwijs wereldwijd aandacht aan de vraag hoe open education het onderwijs kan bevorderen, verbeteren en toegankelijker kan maken.

Ook het Nederlandse hoger onderwijs organiseert tijdens deze week interessante activiteiten, waaronder:

 • Lancering van het OER trendrapport 2012 op maandag 5 maart.
  De Special Interest Group OER heeft twaalf Nederlandse OER experts gevraagd een artikel te schrijven over trends op hun vakgebied. Deze artikelen zijn gebundeld in het OER trendrapport 2012, dat op maandag 5 maart gepubliceerd wordt op SURFspace.
 • Op woensdag 7 maart vindt het Nederlandse Open Education Week Event plaats. Na een aftrap door staatssecretaris Halbe Zijlstra volgt een lezing over Open Education door Anka Mulder, president van het OpenCourseWare Consortium en secretaris van de TU Delft. Dan volgt een paneldiscussie met bijdragen van het ministerie van OCW, de Europese Commissie en UNESCO. De bijeenkomst wordt afgesloten met een videoboodschap van Europees Commissaris Neelie Kroes.
  > direct inschrijven
 • De workshop ‘Wikiwijs en het hoger onderwijs: wat wil de docent’ op vrijdag 9 maart.
  Tijdens deze workshop kunt u kennismaken met het online platform Wikiwijs waarop docenten open leermaterialen kunnen vinden, maken en delen. U krijgt een overzicht van de mogelijkheden van Wikiwijs voor het hoger onderwijs, en gaat zelf aan de slag met Wikiwijs. Ook inventariseren we welke wensen, behoeften en ideeën er bij u leven. Deze resultaten worden gebruikt als input voor de doorontwikkeling van Wikiwijs voor het hoger onderwijs.
  > direct inschrijven
 • Webinar 'Social Entrepreneurship Learning' op donderdag 8 maart (14.00 uur Nederlandse tijd). Tijdens dit webinar vertelt Jos Rikers (Open Universiteit) over het Social Entrepreneurship project, dat hoogwaardige open leermaterialen over ondernemerschapsvaardigheden wil ontwikkelen, en gaat hij met de deelnemers in gesprek over de aanpak.
 • De NOH-I, Netwerk Open Hogeschool Informatica, ontwikkelt op dit moment een training Open Eductional Recources (OER) bestaande uit 8 deelonderwerpen. Deze training heeft een blended leren opbouw en wordt, zodra hij gereed, als OER beschikbaar gesteld. Er is een video gemaakt waarin één van de ontwikkelaars uitlegt hoe de training is opgebouwd.
  > Video over de opbouw van de de training: http://youtu.be/9qxet8DqO-o
  > Meer informatie (Nederlands): http://noh-i.nl/
 • Maastricht University promoot practices op de special hiervoor ingerichte ‘Open Education Week website ’. Na een succesvolle Open Week in 2011 (waarin de UB een gecombineerd programma op het gebied van onderwijs en onderzoek heeft georganiseerd) is de afgelopen weken geïnventariseerd of de UM (UB) wederom activiteiten kan organiseren onder de vlag van de onlangs door SURF aangekondigde Open Education Week (5-10 maart). En dat is gelukt! Inmiddels zijn al heel wat practices verzameld.

Wilt u aandacht aan open education besteden binnen uw eigen onderwijsinstelling en bent u op zoek naar interessante bronnen, filmpjes of publicaties kijk dan eens op de website van de Open Education Week. Houd de site ook goed in de gaten voor interessante webinars, presentaties en discussies.

De Open Education Week is ook een uitgelezen kans om aan anderen te laten zien wat uw instelling doet op dit gebied. Bijvoorbeeld door zelf een lezing of webinar te geven, een filmpje of presentatie te uploaden of een activiteit binnen uw eigen onderwijsinstelling te organiseren. Activiteiten kunt u aanmelden via http://www.openeducationweek.org/participate.


> meer informatie: Hester Jelgerhuis, projectmanager Open Educational Resources van SURF


SIG's en subthema's: Open Education,Open Education Week

REACTIES


Geen reacties gevonden.

PLAATS REACTIE