Artikel

Laatst bewerkt door Gera Pronk op 05-03-2012 00:19

Virtual Reality workshops tijdens Visionair bijeenkomst

Prachtige apparatuur hebben ze in het Virtual Reality lab (VR-lab) van de Universiteit Twente en die apparatuur en kennis willen ze graag ter beschikking stellen aan andere onderzoekers. Op 28 en 29 februari j.l. kregen de leden van het Visionair project alvast een voorproefje.

Assistent Professor Winnie Dankers geeft uitleg over interactieve technieken

 

 

Assistent-professor Winnie Dankers tijdens een workshop

7 Workshops voor 70 Visionair deelnemers

Tijdens de General Assembly (GA) meeting konden de zeventig deelnemers kennismaken met de mogelijkheden van het Twentse VR-lab.

Deelnemers testen de nieuwe Microsoft Surface Touchtable

Deelnemers aan de Microsoft Surface Touchtable

Namens SURFnet mocht ik aanwezig zijn om samen met de Twentse onderzoeker Roy Damgrave een van de workshops te begeleiden. Er was veel belangstelling voor alle lab workshops en gelukkig ook voor onze lichtpad-demo: "Synchroon 3D-tekenen...".

Robotarmen tekenen synchroon over 914 km lichtpad

Voor de demo hebben we gebruik gemaakt van twee robotarmen, zogenaamde "Haptic Masters"; de robotarmen werden aangesloten op 10G lichtpaden van het SURFnet7 netwerk: daarmee was de UTwente op 28 februari tevens de eerst aangesloten universiteit op dit nieuwe netwerk. Roy Damgrave (l) en Jan Markslag (r) van de UTwente

De Twentse opstelling  is bedacht en opgezet door Roy Damgrave en Jan Markslag.

 

Overzicht van de lichtpad infrastructuur

Opstelling van de lichtpaden demo

De totale afstand tusssen de robotarmen bedroeg 914 km. Met de lichtpad-demo wilden we laten zien dat geavanceerde virtual-reality instrumenten ook over grote afstanden betrouwbaar kunnen communiceren. Dat betekent dat het VR-lab in Enschede nu binnen handbereik is voor alle Nederlandse onderzoekers.

Professor Van Houten geeft uitleg over de lichtpad-demo met robotarmenProfessor Van Houten geeft uitleg bij de lichtpad-demo

Project Visionair: breder beschikbaar maken van infrastructuren

Het breder toegankelijk maken en delen van visuele en virtual-reality infrastructuren is het doel van het Europese FP7 project Visionair dat loopt tot 2015. Ook Nederlandse onderzoekers kunnen een proposal  indienen.


SIG's en subthema's: Virtuality,Media & Education

REACTIES


Geen reacties gevonden.

PLAATS REACTIE