Digitaal Toetsen

Er wordt steeds meer digitaal getoetst. Hiermee neemt de vraag naar veilige digitale toetswerkplekken toe. Ook zien we dat toetsen steeds meer een leermoment wordt, waarbij de focus verschuift naar het verzamelen van data en het geven van feedback aan studenten op basis van deze ‘datapunten’. De Special Interest Group Digitaal toetsen en SURF houden je via deze pagina's op de hoogte van ontwikkelingen op het gebied van digitaal toetsen. Wil je zelf iets te delen? Plaats dan zelf een artikel! Ben je op zoek naar experts of wil je deelnemen aan onze teamsomgeving? Neem contact op via digitaaltoetsen@surf.nl

Veilig en flexibel toetsen

Hoe ziet de ideale toetswerkplek eruit? De vraag naar toetswerkplekken groeit sterk. Deze werkplekken moeten veilig zijn, maar liefst ook flexibel.  Zo blijven dure ruimtes ook voor andere activiteiten beschikbaar.  Flexibel toetsen kan via instellingsbeheerde laptops en chromebooks, maar ook via de eigen laptop van de student (BYOD).  Tegelijk neemt de vraag toe naar applicatief toetsen, zodat de student tijdens de toets kan schakelen naar andere applicaties, bijvoorbeeld voor het maken van berekeningen, code of tekeningen.  

Alternatieve toetsvormen

Online proctoring

Online proctoring is een vorm van plaatsonafhankelijke digitale toetsafname, waar bij surveillance online plaatsvindt, met behulp van speciale software. Om instellingen te informeren over online proctoring maakte SURF een whitepaper, ontwikkelde SURF een website met informatie voor studenten en ging SURF met studenten in gesprek over de (on)wenselijkheid van online proctoring. Meer artikelen over online proctoring vind je hier.